2015. április 29., szerda

Grahamlisztes magvas tk kenyér


Volt még egy kevés, kb 7 dkg grahamlisztem,
ahhoz raktam kb ugyanennyi tk. tönkölyt,
10 dkg fehér tönkölyt
és kb 26 dkg BL80-at
+ 2 ek lenmaglisztet.
kb 70-80 g aktív kovász
10 g felfuttatott élesztő
1 dl aludttej
2,5 dl víz
2 kk só
A fentiekből bedagasztottam a tésztát, a vége felé egy jó maréknyi magkeveréket szórtam még bele.
15 perc pihentetés után átmozgattam, majd további 45 percig hagytam kelni.
Ekkor megformáztam, lisztezett kelesztőkosárba tettem, ahol kb 80 percig kelt.

Sütés előtt kb 30 perccel bekapcsoltam a sütőt, az én kövemnek ennyi idő kell, hogy felmelegedjen 250 fokra.
Ezután lisztezett lapátra borítottam, lesepertem róla a lisztet, bevágtam majd a 250 fokra előmelegített kőre csúsztattam.

Jó 5 perc után levettem a hőfokot 200-ra és így sütöttem még 30 percet.

2015. április 19., vasárnap

Alsó-felsőn sült kenyér

Tegnapi kenyerem ma felvágva. Ebben nincs se aludttej, se burg.pehely. Pizza fokozat helyett pedig alsó-felsővel sütöttem, mivel világosabb héjat szerettem volna.
Receptje megegyezik a fürdetett kenyeremével. Most nem vizeztem be a tésztát, csak lekeféltem a lisztet róla.

















2015. április 16., csütörtök

Fürdetett kenyér


Ma Heni módszere szerint vizeztem a tészta felületét.
Előző este
50 g kovász
50 g víz
50 g lisztet összekevertem, reggelig a pulton állt.
Másnap reggel hozzádagasztottam az alábbiakat:
10 g felfuttatott élesztő
50 g aludttej
250 g víz
2 kk só
10 dkg fehér tönköly
40 dkg BL80

15 perc pihentetés után átmozgattam, majd további 45 percig hagytam kelni.


Ekkor megformáztam, lisztezett kelesztőkosárba tettem, ahol kb 90 percig kelt.

Sütés előtt kb 25 perccel bekapcsoltam a sütőt, az én kövemnek ennyi idő kell, hogy felmelegedjen 250 fokra.


Ezután lisztezett lappátra borítottam, lesepertem róla a lisztet, bevágtam és jól bespricceltem vízzel, majd a 250 fokra előmelegített kőre csúsztattam.


Jó 5 perc után levettem a hőfokot 200-ra és így sütöttem még 25 percet.






2015. április 11., szombat

CH csökkentett kenyér

Második próbálkozás már nagyon jó lett, minden klappolt. Nagyon jó szerkezetű, finom bélzetű lett.



CH csökkentett kenyeret sütöttem, kisebb galibákkal.
1. túlkelt
2. a kő sem volt elég forró
Nagyon túlkelt, mert előtte töltött zsemlét sütöttem, de nem akart megsülni, több idő kellett neki mint számoltam. Már sütni kellett volna a kenyeret, mire kisültek a zsemlék. A követ viszont előtte kiszedtem, mivel a zsemlék tepsin sültek. Mire a kő úgy-ahogy felmelegedett, addigra a tészta is nagyon túlkelt. Mikor lapátra borítás után bevágtam, összeesett mint egy lufi. Nem hittem, hogy ehető kenyér lesz belőle.
Ennek ellenére nagyon finom lett!

25 dkg BL80
25 dkg Dia-Wellness Zero 6 liszt (DW Zero 6)
10 g élesztő
10 dkg aktív kovász
2 kk só
2 kk dw enzim-mix vagy sikér
1 dl aludttej
3,5 dl víz

Hozzávalókból sima tésztát dagasztottam. Először csak 3 dl folyadékot raktam bele, mint máskor az 50 dkg liszthez, de ez a ch csökkentett liszt jóval több folyadékot igényel, így apránként még 1,5 dl vizet tettem hozzá. Meglepően jó állagú tészta lett!

15 perc pihentetés után átmozgattam, majd 45 percig hagytam kelni.





Formázás után lisztezett kelesztőkosárba tettem,

abban kelt 2 órát, de csak másfelet kellett volna neki.


Ezután lisztezett lapátra borítottam,

bevágtam

és az előmelegített kőre csúsztattam.

250 fokon sült 10 percig, majd további 25 percig 200 fokon.


Második próbálkozás: