Hozzávalók:
tésztához:
60 dkg BL80
1 dl víz
10 g élesztő
15 dkg aktív vadkovász
3,5 dl tej
1 kk só
kenéshez:
5 dkg vaj
5 ek olaj
töltelék:
kb 300 g tejföl
zsírjára pirított baconszalonna
párizsi
kolbász
konzerv kukorica
fél fej vöröshagyma
(össz felvágott min. 20 dkg legyen)
tetejére
1 tojás
1-2 marék pirított magkeverék
Langyos cukrozott vízben felfuttattam az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam.
Kb 45 perc kelesztés után 3 részre osztottam.
Lisztezett deszkán az első lapot jó vékonyra nyújtottam, megkentem a vaj-olaj keverék felével. Második lapot is kinyújtottam jó vékonyra, rátettem a vajas lapra. Erre kenten rá az összes tölteléket.
Majd betakartam a harmadik kinyújtott lappal, amit megkentem a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután hajtogattam mit a leveles tésztát. Balról feléig, jobbról feléig, fentről feléig, és alulról is feléig.
Teflonos sütőfóliára tettem úgy, hogy a hajtogatott fele alulra kerüljön.
Éles késsel bevágtam, vigyázva hogy ne vágjam át, majd kb 45 percig meleg helyen kelesztettem. Ekkor megkentem a felvert tojással, megszórtam magkeverékkel.
Fóliával együtt átcsúsztattam a kb 180 fokra előmelegített kőre és készre sütöttem.
Egyszerű kis házipék vagyok, hobbim a kenyérsütés. Szeretek új dolgokat kipróbálni, így a fedett, edényben sütöttől kezdve a sütőkövön, és újabban sütőacélon sütöttig készült már kenyerem. E.Margit oldalán tanultam meg a kenyérsütés alapjait, Ő és a csapat segítségével indultam neki első sütőben sült kenyeremnek. Azóta hosszú utat jártam be, egész másképp készülnek már a kenyereim. A kezdetek régi oldalamon: http://hazikenyer.gportal.hu/