2016. november 20., vasárnap

Sokmagvas kovászos fehérkenyér



Többféle magkeverékem volt megkezdve:
-Natura magkeverék kenyérsütéshez (pirított szezámmag, lenmag, pirított napraforgó, rozspehely, búzapehely)
-Rapunzel Bio ropogós magkeverék (napraforgómag, hajdina, tökmag, szezám, lenmag)
-Chiamag
ezeket összeöntöttem, és így lett egy saját sokmagvas keverékem.

Előző este összekevertem előtésztának:
50 g v.rozskovászt (máskor 100 g-ot szoktam beletenni, most csak ennyi volt, ennyivel is "működik" :) )
100 g Wessex bl80 lisztet
100 g vizet

Másnap reggel
200 g magkeveréket leöntöttem kb 50 g forró vízzel (amennyi épp ellepi)

majd
200 g manitoba lisztet
400 g BL80 lisztet
400g jó meleg vízzel
összekevertem,
30 percig hagytam autolizálni.

Ezután hozzádagasztottam az előző este elkészített előtésztát, ezzel is 30 percig autolizáltam,

majd az alábbi sorrendben hozzádagasztottam
2 ek burgonyapelyhet,
3 kk sót
beáztatott magkeveréket
végül még kb 50 g vizet.

Végig 30 fokos sütőben kelesztettem.

Dagasztótálban 3x30 percenként hajtogattam, majd ketté vettem, két cipót formáztam, enyhén lisztezett kelesztőkosárba téve kb 2 órát kelesztettem.
Sütőlapátra borítottam, bevágtam a tetejüket, majd egyenként a
250 fokra előmelegített kőre csúsztattam a cipókat.
Kb 5 perc múlva levettem 195 fokra a sütő hőmérsékletét. További 30 percig sütöttem még.





2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges,látom bevált a forró vizes autolizálós módszerem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi :) Hát én azért nem forróval autolizálok, csak valamennyire jó meleggel. Még a hibrid kenyereimhez kezdtem így az élesztő miatt. Aztán a kovisokhoz is ennél maradtam.

      Törlés