2016. szeptember 25., vasárnap

Hatmagvas hibrid sziámi ikrek






Egyiket ajándékba sütöttem a szomszédasszonyomnak. 

Dagasztás előtt 8-10 órával bekevertem az előtésztát:

  • 20 g rozskovász
  • 100 g Wessex BL80
  • 100 g víz


Dagasztáskor:
250 g wessex hatmagvas liszt
250 g tótkomlósi BL80
3,75 dl víz
A kétfajta lisztet és a vizet összekevertem, és kb fél órát autolizáltam, majd ezután dagasztottam hozzá az alábbiakat:
220 g előzőleg elkészített előtészta
3 kk só
2 ek burg.pehely
9 g élesztő 
Dagasztás után 15 perccel átmozgattam, majd kb egy órát kelesztettem a kelesztőtálban. Formázva a kosárban is kb egy órát kelt. 250 fokos kőre tettem őket, kb 10 perc múlva levettem 200-ra a hőfokot. Összesen 30 percig sültek.


sziámik helyett most csak sima ikrek:





2016. szeptember 17., szombat

Anyakovászos kenyér



Ez már csak anyakovásszal készült kenyér. Hozzávalók ugyanazok mint a tegnapi kenyérben, csak az élesztőt hagytam ki belőle.

Este (10-12 órával a dagasztás előtt)
20g anyakovász + 100g wessex kenyérliszt + 100g víz



Másnap összekevertem az alábbiakat,
100 g wessex kenyérliszt
200 g manitoba liszt
200 g BL80 Tótkomlósi
350 g víz 
Egy órát hagytam autolizálni. 

Ezután dagasztottam hozzá az előző este elkészített kovászt, 3 kk sót.


Kelesztőtálban kb 15 perc múlva átmozgattam,



Óránként, 3x hajtogattam,



majd megformáztam, kelesztőkosárban kb másfél órát kelesztettem.

250 fokra előmelegített kőre tettem, 



kb 5 perc múlva levettem a hőfokot 200-ra és így sült még 35 percig.

Anyakovászos hibrid kenyér


Ma lett volna időm egy csak kovászos kenyeret sütni. De valahogy az este megetetett kovász nem úgy nézett ki, mint amiből csak azzal jó kenyér készülne. Este 10-kor kevertem be, és úgy számoltam, hogy másnap délelőtt 10 körül nekifogok. Sajnos addigra már teljesen visszaesett és nem is nőtt meg akkorára mint amire számítottam. Az okára szerencsére rájöttem: az anyakovásznak csak a tetejéről vettem el, nem kevertem össze. Úgyhogy mivel nem bíztam benne, ezért 5 g élesztőt is raktam hozzá. Mint később kiderült, nyugodtan csinálhattam volna élesztő nélkül, csak a kovásszal.

Este (10-12 órával a dagasztás előtt)
20g anyakovász + 100g wessex kenyérliszt + 100g víz


Másnap összekevertem az alábbiakat,
100 g wessex kenyérliszt
200 g manitoba liszt
200 g BL80 Tótkomlósi
350 g víz 
kb fél órát hagytam autolizálni. 
Ezután dagasztottam hozzá az előző este elkészített kovászt, 3 kk sót és 5 g élesztőt.
Kelesztőtálban kb 15 perc múlva átmozgattam,


majd 30 perc múlva hajtogattam. 


További 30 perc után formáztam, (mint sütés közben kiderült, egy kicsit elbénáztam, mert kibújt egy helyen a bőréből)



kelesztőkosárba tettem.


Kb 50 percig kelt. 250 fokra előmelegített kőre tettem, kb 5 perc múlva levettem a hőfokot 200-ra és így sült még 35 percig.