2017. január 8., vasárnap

Hármasikrek

Ha dolgozok, akkor sajnos csak heti 1x tudok kenyeret sütni. Nálunk a fél kg-s cipók jönnek be, így most megpróbáltam egyszerre hármat sütni, de ahogy nézem legközelebb négyes ikrek fognak születni ;)





előző este előtésztának összekevertem:
75 g v.rozskovászt
150 g vizet
150 g Wessex BL80 lisztet

másnap reggel
150g manitobalisztet
150 g grahamlisztet
150 g tk búzalisztet
300 g Tüskeszentpéteri BL80 lisztet
550 g meleg vizet összekevertem, 30 percig autolizáltam,

majd hozzádagasztottam az előző este elkészített előtésztát.
Ezzel is hagytam autolizálni 30 percig.

Ezután tettem hozzá
3 ek burg.pelyhet,
5 kk sót és készre dagasztottam.

Dagasztótálba tettem, 3x30 percenként hajtogattam, 






majd 3 részre osztottam, három cipót formáztam.


Kelesztőkosárba téve másfél órát kelesztettem.
Sütőlapátra borítottam, bevágtam a tetejüket, majd egyenként a
250 fokra előmelegített sütőacélra csúsztattam a cipókat.
(sütőacél helyett akár pl öntöttvas serpenyő is jó)



Pizza programon szoktam sütni. Ez alsó sütés+légkeverés. De tökéletesen megfelel csak alsó, vagy alsó+felső sütés is hozzá. kb 25 perc alatt melegszik fel.

Kb 10 perc múlva levettem 230 fokra a sütő hőmérsékletét, majd újabb 10 perc elteltével 200 fokon sült még 10 percet.









2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a kenyerek! Figyelemmel kísérem, és ki is fogom próbálni valamelyiket. Lenne egy kérdésem! érdekelne hol lehet ilyen kelesztő formákat beszerezni, persze csak ha publikus. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Erről az oldalról, Németországból rendeltük:
      http://www.brotformen24.de/angebot.php?lang=en
      Többen összeálltunk, mert akkor éri meg, ha minimum 10 db-ot rendelsz, addig ugyanannyi a postaköltség.

      Törlés