Egyszerű kis házipék vagyok, hobbim a kenyérsütés. Szeretek új dolgokat kipróbálni, így a fedett, edényben sütöttől kezdve a sütőkövön, és újabban sütőacélon sütöttig készült már kenyerem. E.Margit oldalán tanultam meg a kenyérsütés alapjait, Ő és a csapat segítségével indultam neki első sütőben sült kenyeremnek. Azóta hosszú utat jártam be, egész másképp készülnek már a kenyereim. A kezdetek régi oldalamon: http://hazikenyer.gportal.hu/
2017. január 4., szerda
Sütőacélon sült kovászos cipók
Kövön is nagyon jó kenyereket sütök, de ilyen kongó aljút azon sose sikerült sütnöm! Hajnalban keltem, hogy fél 12-re kész legyek. Még kelhettek volna legalább fél órát, de nem várhattam tovább, mert különben elkések a melóból.
Előző este előtésztának összekevertem:
50 g v.rozskovászt
100 g Wessex BL80 lisztet
100 g vizet
másnap hajnalban
100 g Manitoba lisztet
400 g Tüskeszentpéteri BL80 lisztet
360 g meleg vizet összekevertem, 30 percig autolizáltam,
majd hozzádagasztottam az előző este elkészített előtésztát.
Ezzel is hagytam autolizálni 30 percig.
Ezután tettem hozzá
2 ek burg.pelyhet,
3 kk sót és készre dagasztottam.
Dagasztótálba tettem, 3x30 percenként hajtogattam, majd ketté vettem, két cipót formáztam.
Kelesztőkosárba téve másfél órát kelesztettem.
Sütőlapátra borítottam, bevágtam a tetejüket, majd egyenként a
250 fokra előmelegített sütőacélra csúsztattam a cipókat.
(sütőacél helyett akár pl öntöttvas serpenyő is jó)
Pizza programon szoktam sütni. Ez alsó sütés+légkeverés. De tökéletesen megfelel csak alsó, vagy alsó+felső sütés is hozzá.
Kb 10 perc múlva levettem 230 fokra a sütő hőmérsékletét, majd újabb 10 perc elteltével 200 fokon sült még 10 percet.