2017. április 15., szombat

Húsvéti sós kalács





Jenői Pékség receptje
Hozzávalók 1 db 950g-os kalácshoz:

Langyos tej 190g
Víz 90g
Pásztói finomliszt BL55 400g, Pásztói kenyérliszt BL80 100g
(én 500g Nagyis kelt tésztás lisztből készítettem. Viszonylag lágy tészta lett, ezért tettem még bele lisztet amíg úgy éreztem, hogy már jó a tészta)
Cukor 10g
Tojás 2db
Szobahőmérsékletű vaj 100g
Himalája só 7g



A kovászt elkeverjük a langyos tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, valamint a vaníliát, a citrom- és narancshéjat és összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, feszes tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad.
Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este a tésztát és reggel már formázhatjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk (kimérve), és megfonjuk, majd sütőpapírra helyezzük és nejlonnal letakarjuk.
A kelesztés idejét nehéz meghatározni. Nem kell megijedni, akár 5 órába is beletelhet, mire a kétszeresére nő, ez függ a hőmérséklettől és nyilván attól is, hogy szobában vagy hűtőben érleltük a tésztát.
Amikor elérte a kétszeres méretet, megkenjük a tetejét tojással és hagyjuk, hogy megszáradjon. Ekkor már nem kell a nejlon a tetejére, mert csak beleragadna. Megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy meghempergethetjük mákban vagy szezámmagban.
Utána mehet a sütőbe, 190 fokon, gőz nélkül sütjük 35 percig. Miután kivettük a sütőből, rácson hűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése