2017. január 28., szombat

Grahamlisztes Sárkánykenyér


Ma grahamlisztes sárkánykenyeret sütöttem. Találtam a polcon fél zacsi régóta kallódó grahamlisztet, gondoltam ideje elsütögetni :) Sárkány meg attól lett, hogy Ági barátnőm vett egy jópofa hálómintás anyagot kipróbálni szakajtóba. Rám is gondolt, adott nekem is belőle <3 Ezzel béleltem ki a kelesztőkosarat,  ettől olyan lett a héja mint a sárkánybőr ;)

Előtésztának elég keményet kutyultam be este. Másnap alig bírtam kibányászni az üvegből :D
Előtészta este:
50 g Willy kovi, 80 g mentes víz, 100 g wessex kenyérliszt.

Reggel:
 250 g graham, 350 g tüske bl80,  480 g + sóhoz még 50 g meleg víz (hajtogatásokkor éreztem, hogy még mehetett volna több is bele)+ 4 kk só, 3 ek burg.pehely

Mint az alakoros-búzacsírás kenyeremnél úgy autolizáltam, dagasztottam, olajos kézzel hajtogattam.






Formázáskor konyharuhával béleltem ki a szakajtót, finomliszt-rizsliszt keverékével megszórtam, és ezután tettem bele a hálómintás anyagot. Majd beletettem a megformázott veknit.



El kellett mennem egy kis időre, ezért nylon zacsiba csomagolva betettem a hűtőbe. Kb 5 órán keresztül kelt benne.

Ezután hazaérve bekapcsoltam a sütőt, 250 fokra melegítettem fel. 15-20x fújásnyi vizet spricceltem a sütőbe, majd a tésztát hűtőből kivéve lisztezett sütőlapátra borítottam, tetejét bevágtam és a sütőacélra csúsztattam.



Bő 5 perc múlva levettem a hőfokot 230-ra majd újabb bő 5 perc múlva 210-re és így sütöttem készre. Összesen 35 percig sült.











Másnap sütöttem egy cipót "rendelésre" és egy másikat pedig ajándékba ezzel a recepttel, csak most ketté vettem. Annyi különbséggel, hogy 310 g graham és 290 g BL 80 lisztet tettem hozzá, és most csak 30 percig sültek.















2017. január 26., csütörtök

Hűtős kelesztés Willy Foggal

Willy Fog a világjáró kovászkám kitűnőre, 5*-ra vizsgázott. Ilyen fantasztikus, bubis állagú tésztát talán még nem is dagasztottam. Nem akartam este 10-kor sütni, zajongani a konyhában, így éjszakára ment a hűtőbe. Formázáskor már annyi bubi volt benne, hogy nem voltam biztos megvár-e reggelre. 

Willy Fog a világjáró

Előző este kb 40 g aktív kovászt, kb 80 g Wessex kenyérlisztet és 80 g mentes ásványvizet összekevertem. Az üveget egy papírtörlővel letakarva, tetejét éppcsak rátéve reggelig a konyhapulton hagytam.

Reggel:
100 g manitoba lisztet,
100 g fehér tönkölylisztet,
300 g Tüskeszentpéteri BL80 kenyérlisztet
2 púpos ek búzacsírát
380 g meleg vizet
összekevertem, 30 percig autolizáltam


Ezután hozzátettem az előtésztát, egyneművé kevertettem a géppel. Újabb 30 percig autolizáltam, majd 3 kk sót 2 ek burg.pelyhet +  0,5-0,8 dl vizet tettem hozzá. Addig kevertettem a géppel, míg ezek jól eloszlódtak a tésztában.

kelesztőtálba tettem, egy kicsit még kézzel átdolgoztam:

3x30 percenként vizes kézzel, vizezett munkapulton hajtogattam. 
Hajtogatások között a 30 fokos sütőben pihent

hajtogatás előtt átmozgatva

vízzel bespricceltem a munkapultot,
kezemet is megvizeztem, és így hajtogattam
hajtogatás előtt

hajtogatás után

2. hajtogatás előtt

2.hajtogatás

3. hajtogatás előtt

formázás, gömbölyítés előtt

gömbölyítés:


formázás:

rizsliszt-finomliszt keverékével megszórt kelesztőtálba tettem, 
majd nylon zacsiba csomagolva éjszakára a hűtőbe raktam
(este 8 körül)

reggel 6-kor


egyenként lisztezett sütőlapátra borítottam, 
pengével bevágtam a tetejüket, 
majd 250 fokra előmelegített, jól begőzösített sütőbe, 
sütőacélra csúsztattam a cipókat

10 perc múlva amikor már nem nőtt tovább, 
és egy-két piros folt is lett rajta,
levettem a hőfokot 230-ra, 
jól kiszellőztettem a sütőt

újabb 10 perc múlva levettem 200-ra 
és így sütöttem még további 10 percig.

összesen 30 percig sütöttem őket